Nominatie European Inventor Award voor Nereda waterzuiveringstechnologie

02 mei 2012 door Webredactie M&C

Het Europees Octrooibureau (EOB) heeft het trio dr.ir. Merle de Kreuk, prof.dr.ir. Sef Heijnen en prof.dr.ir. Mark van Loosdrecht van de TU Delft genomineerd voor de European Inventor Award 2012 (EIA), voor het samen met advies-en ingenieursbureau DHV en de Nederlandse waterschappen ontwikkelen van de waterzuiveringstechnologie Nereda®. Deze uitvinding maakt dat de zuivering van industrieel en huishoudelijk afvalwater nu veel efficiënter en goedkoper kan plaatsvinden op een 4 keer kleinere ruimte. Op 14 juni wordt in Kopenhagen bekendgemaakt wie van de drie genomineerden in de categorie ‘Research’ de prijs in ontvangst mag nemen.

Afgelopen maand werd ook al aangekondigd dat Van Loosdrecht in juli de Lee Kuan Yew Water Prize 2012 van de Singapore International Water Week ontvangt.

ZKH Kroonprins Willem-Alexander opent op 8 mei 2012 in Epe de eerste rioolwaterzuiveringsinstallatie met deze nieuwe zuiveringstechnologie. Lees het persbericht over dit onderwerp.

Mark van Loosdrecht

Hoogleraar Milieubiotechnologie Mark van Loosdrecht houdt zich al ruim twintig jaar bezig met de vraag hoe het beter kan: natuurlijke afbraak en hergebruik van afvalstoffen. Naast de Lee Kuan Yew Water Prize heeft hij onder andere vorig jaar ook een eredoctoraat ontvangen van de toonaangevende Zwitserse technische universiteit ETH Zurich voor zijn 'uitstekende prestaties op het gebied van de milieubiotechnologie en voor de talrijke omzettingen van wetenschappelijke kennis in praktische zuiveringstechnieken, in het bijzonder op het gebied van afvalwaterzuivering.’

Merle de Kreuk

Merle de Kreuk is vanaf het begin af aan betrokken en heeft een sleutelrol gespeeld bij het doorontwikkelen van de vinding tot een internationaal toegepaste Nereda-technoloigie: ‘In 2000 begon ik mijn promotieonderzoek op het gebied van de aerobe korrelslibtechnologie bij de afdeling Biotechnologie van de TU Delft. Tijdens mijn promotie- en postdoc-onderzoek is Nereda uitgegroeid van een laboratoriumreactor van drie liter tot de praktijkinstallaties zoals die in Epe op 8 mei wordt geopend.’ Ze won in 2007 de Simon Stevin Gezelprijs van STW en in 2010 de Jaap van der Graafprijs.

Sef Heijnen

Hoogleraar bioprocestechnologie Sef Heijnen is mede-oprichter van het Delftse Kluyver Centre for Genomics of Industrial Fermentation, dat zich bezig houdt met praktische toepassingen van levende organismen of onderdelen daaruit in industriële productieprocessen en biologische zuiveringsprocessen. Hij won eerder de Akzo-Nobel Science Award, is lid van de KNAW en is onlangs  gekozen in hetCollege of Fellows of the American Institute for Medical and Biological Engineering (AIMBE)

European Inventor Award

De European Inventor Award (EIA) wordt jaarlijks uitgereikt door het Europees Octrooibureau (EOB), samen met de Europese Commissie. Prijsuitreiking geschiedt in het land van de zittende EU-president, dit jaar Denemarken. De prijs is bestemd voor personen en teams whose pioneering work provides answers to the challenges of our age and thereby contributes to progress and prosperity’.

Zie het originele persbericht van het Europees Octrooibureau van 2 mei 2012.

Dr.ir. Merle de Kreuk,  M.K.deKreuk@remove-this.tudelft.nl
Prof.dr.ir. Mark van Loosdrecht, M.C.M.vanLoosdrecht@remove-this.tudelft.nl, 06 51560698, persoonlijke homepage
Prof.dr.ir. Sef Heijnen, J.J.Heijnen@remove-this.tudelft.nl, 015 278 2341, persoonlijke homepage.
Persvoorlichter DHV Suzette Schreuder, (033) 468 20 26, 06 29 09 82 38, suzette.schreuder@dhv.com
Wetenschapsvoorlichter TU Delft Ineke Boneschansker, I.Boneschansker@remove-this.tudelft.nl, +31 (0)15 27 88499
Meer over Nereda®: http://www.nereda.nl/

Uitgebreid achtergrondartikel uit wetenschapsblad Delft Integraal over de voorgeschiedenis van de toepassing van korrelslibtechnologie.

Bekijk de Facebookpagina over de European Inventor Award
Bekijk foto's van de genomineerden op Flickr
Volg de European Inventor Award via Twitter.