Studentenprojecten naast de studie

Dossier Nuna 4

Op 26 oktober 2007 schreef het Nuon Solar Team voor de vierde keer op rij de kampioenstitel tijdens de World Solar Challenge op haar naam. Met de door henzelf gebouwde Nuna4 legden de twaalf Delftse studenten de 3000 km door het Australische binnenland af in 33 uur en 17 minuten.

Fotograaf: Hans-Peter van Velthoven

Na een moeizame start, lag Nuna4 de laatste twee racedagen op kop. De wagen, die als derde in haar klassement werd gekwalificeerd, begon door technische problemen als één van de laatste aan de race. Maar de eerste racedag haalde Nuna4 al tientallen zonnewagens in. De tweede dag wist het team ook de Belgische koploper Umicore in te halen en lag daarna op kop. Op de derde racedag legde Nuna4 een grote afstand, 752 kilometer, af ondanks vier lekke banden, die binnen een recordtijd van 2 minuten en 45 seconden werden gewisseld. De vierde en laatste racedag reed Nuna4 grote stukken de wettelijk toegestane maximum snelheid van 130 km per uur en wist daarmee de winst binnen te slepen.

Nuna4 reed tijdens de gehele race een gemiddelde snelheid van 90,07 km per uur. De behaalde topsnelheid was 142 km per uur op de eerste racedag bij de inhaalmanoeuvres. Nuna3, die in 2005 de World Solar Challenge won, behaalde een gemiddelde snelheid van 103 km/uur, wat toen te danken was aan het aantal zonnecellen op een oppervlakte van 9 m2. Ditmaal moesten de zonnewagens meer op echte auto’s lijken, waardoor er een maximum van 6 m2 aan zonnecellen was toegestaan en de bestuurder meer rechtop moest zitten.

Meer informatie

Bekijk het fotoverslag van Hans Peter van Velthoven op de site van de Panasonic World Solar Challenge.

 

Naam auteur: M&C
© 2014 TU Delft

Metamenu